Skip to main content

Artikel

Check voordat je klikt

| Author: HSD Foundation

Als ondernemer heb je regelmatig contact met verschillende partners, klanten of andere instanties. Via e-mail of WhatsApp maak je afspraken en wissel je documenten uit. Dan is het belangrijk om scherp te blijven op URL’s oftewel links; van wie krijg je deze en hoe zien ze eruit? Bij het klikken op links van een verdachte of onbekende afzender loop je het risico om de deur te openen voor schadelijke software. Een aantal punten waar je op kunt letten als iemand een websitelink naar je stuurt:

  • Check of de link overeenkomt met de echte websitenaam. Als het bijvoorbeeld om een WeTransfer link gaat, is het verstandig om er alleen op te klikken als het leidt naar com, en niet naar wetransfer.org of we128transfer.nl.
  • Ken je de afzender en heb je eerdere interacties met hem/haar gehad? Zo niet, is het altijd verstandig om extra alert te zijn.
  • Krijg je een onverwacht betaalverzoek of vraagt diegene je in te loggen bij je bank, neem dan altijd even contact met de persoon op en check of het linkje ook echt leidt naar de juiste website van jouw bank. Dus nl, niet ing-inlogservice.nl.

Als je twijfelt of een link betrouwbaar is, kun je hem ook natrekken via checkjelinkje.nl. Dit is een handig hulpmiddel om (verkorte) links en websites op veiligheid en betrouwbaarheid te controleren.

 

Risico op ransomware  

Als je niet voorzichtig omgaat met het klikken op linkjes kan er kwaadaardige software (malware; ransomware) geïnstalleerd worden op je computer. In het ergste geval krijgen hackers toegang tot jouw persoonlijke bestanden en gegevens, die ze kunnen vergrendelen om vervolgens geld te eisen.  

 

Heb je op een onbetrouwbare link geklikt en heb je nu het idee dat je mogelijk gehackt bent? Er zijn een paar stappen die je kunt nemen:

  • Stel nieuwe wachtwoorden in voor je belangrijkste accounts, het liefst met tweestapsverificatie (link).
  • Maak een back-up van al je documenten; zowel in de cloud als op een externe harde schijf.
  • Gebruik een legitieme antivirussoftware om je computer te beschermen.
  • Weet je zeker dat je gehackt bent? Check dan hackhelpdesk.nl en doe aangifte bij de politie. Vraag om een agent die gespecialiseerd is in cybercriminaliteit.